85 jaar "Heidebloem" subvereniging Hoogeveen van de VBBN

1912  -  1997

Door de vereniging is deze viering niet vergeten. De afdeling PR van "de Heidebloem" had een kompleet programma samengesteld.

Alle scholen in Hoogeveen werden in de gelegenheid gesteld om een lespakket bijenverzorging aan te vragen, met een open dag op 10 mei 1997 presenteerde de vereniging zich aan de Hoogeveense bevolking.

Radio Drenthe, de uit pagina van "de Telegraaf", de Hoogeveensche Courant, het blad Bijen gaven hier ruchtbaarheid aan.

Diverse organisaties op het gebied van natuur en natuur-educatie waren present om informatie te verstrekken.

Een groot aantal bijenkasten werden getoond en diverse demonstraties zoals kaarsen maken, korven vlechten e.d. waren te aanschouwen.

Burgemeester S. Faber van Hoogeveen en de voorzitter D. Vunderink  van de VBBN waren aanwezig om de open dag een officieel tintje te geven. 

 Ook schreven zij beiden een kort stukje bij de lesbrieven:

 

De bijen en de twee bijenkorven staan niet voor niets in het  Hoogeveense gemeentewapen. Bijen spelen een belangrijke rol in de Hoogeveense geschiedenis. In het veenkoloniale verleden verbouwden veel Hoogeveeners boekweit. Voor het bestuiven van de boekweit waren bijen nodig. De boekweit bloeide slechts  enkele  weken  per  jaar.  De  creatieve Hoogeveners besloten met de bijen het land in te trekken. Door van de ene naar de andere dracht te reizen konden de bijen het hele seizoen honing produceren. Hoogeveen was in die tijd een belangrijke honingproducent. De productie bedroeg meer dan 10.000 liter per jaar. Dit Hoogeveense verleden is op fraaie wijze verbeeld in het marmeren beeld van de bijenkorf dat het begin van de Cascade siert.

De Hoogeveense imkersvereniging ~de Heidebloem~ bestaat dit jaar 85 jaar. Nog steeds huren fruittelers de kasten van Hoogeveense imkers voor bestuiving van hun fruit. Ook anno 1997 levert de Bij daarmee nog een  -  zei  licht  bescheiden  -  bijdrage  aan  de Hoogeveense economie. Ter ere van haar 85-jarig bestaan stelde "de Heidebloem" een lespakket samen over bijen. Het biedt de Hoogeveense jeugd een prachtige kans om inzicht te krijgen in het leven en werken van de honingbij en in het Hoogeveense verleden.

Ik wens leraren en leerlingen veel plezier met het gebruik van dit lespakket in de klas.

 Dr. S. Faber

Burgemeester van Hoogeveen  

(Van) Bijen houden? top

Weet je waarom mensen bijen gaan houden? Alleen omdat ze van de natuur houden en er meer van willen weten. Maar waarom dan bijen? Die steken toch ZO? Ja, soms wel, maar alleen als ze bang voor ons zijn. Maar als een imker goed met z'n bijen omgaat. steken ze zelden, En zo erg is dat ook weer niet. Alles went zeggen we toch?

Weet je waarom het leuk is om bijen te houden? Omdat je bijen vlak bij huis kunt houden en er van alles mee kunt doen, maar toch blijft het puur natuur. Als je bijen ontsnappen, leven ze net zo vrolijk verder als duizenden jaren geleden

Bijen zijn razend knap. Ze kunnen wasraten bouwen met precies gelijke zeshoeken, honing maken. Ja, ze kunnen elkaar precies vertellen waar iets lekkers valt te halen  750 meter ver, 15 graden links van de zon.! En de andere bijen hebben dat zo gevonden. En als het warm wordt zetten ze de airconditioning aan. Hebben jullie dat thuis? Daarom is het zo leuk om nu eens kennis te maken met de bijen en misschien word je dan later ook wel imker met een paar potjes honing van je eigen bijen. Maar je denkt toch niet dat ze de honing alleen voor ons halen, he?

Die honing halen ze om 's winters te kunnen eten als er geen bloemen bloeien. Is het dan eigenlijk niet een beetje gemeen dat de imker de honing van ze afpakt? Nee hoor, want hij geeft ze er suikerstroop voor terug, omdat hij graag wil dat ze de winter overleven.

Als bijen honing halen op de bloemen, bestuiven ze die bloemen. Het stuitmeel blijft aan ze kleven en dat komt dan op de volgende bloem en dan kan die bloem mooie zaden maken of mooie appels en peren. Die lekkere aardbeien op je brood heb je te danken aan de bijen die in de  aarbeienkassen de bloemen hebben bevrucht. Men heeft wel eens uitgerekend dat als er geen bijen meer zouden zijn, de hele wereld van honger zou omkomen. Dus is het bestuiven van bloemen veel belangrijker dan het maken van honing.

Al deze informatie kan je te weten komen in dit lespakket en kun je zien op de open dag als je die bezoekt. en misschien vind je dat zo leuk dat je ook van bijen gaat houden,

Ik kan ze echt niet missen.  

Dick Vunderink voorzitter Nederlandse imkers  

 

top