Dit is de informatie pagina  van Bits and Bees over bijen en bijenteelt.

Bijenhouden als hobby.

De tijd van de romantische bijenteelt in strokorven is voorbij. Tegenwoordig worden bijen hoofdzakelijk gehouden in meerdelige houten of kunststof kasten. Het voordeel van kasten is dat de imker zijn volken gemakkelijker kan controleren. De raampjes kunnen er worden uitgehaald om de honing te oogsten, en om ziekten en plagen van de bijen te bestrijden. Het is in Nederland niet mogelijk van de bijenteelt te leven, maar als de imker het goed doet, kan het imkeren een aardige hoeveelheid honing opleveren, en hoeft de hobby weinig geld te kosten.

Het nut van bijen.

Honingbijen leveren o.a.was en honing, maar ook bijengif, propolis en dienen als bestuivers van gewassen.  Dat is het directe nut van bijen.Bij het verzamelen van nectar en stuifmeel vliegt de bij van bloem naar bloem. Een deel van het stuifmeel blijft hierbij aan het behaarde lichaam en de pootjes kleven en zorgt voor de bestuiving van een volgende bloem. Doordat bijen bloemvast zijn, - ze vliegen op de bloemen van één plantensoort zolang daar voedsel te halen is-, zijn ze uitermate geschikt voor de bestuiving van appel, peer, pruim en kers, maar ook voor bramen, aardbeien en bessen. Weet u wel dat 80% van de gewassen worden bestoven door honingbijen?

Vooral in kassen moeten bijen ingezet worden voor de bestuiving van paprika en tomaten en bij de zaadteelt.  De economische waarde- geschat op 730mln Euro - van de honingbij ligt in de bestuivingfunctie. De honing opbrengst bedraagt echter slechts 5% van de Nederlandse consumptie.

Bijenwas werd in het verleden gebruikt voor verlichting als kaarsen, heden wordt was gebruikt in de cosmetica-industrie en als glansmiddel bij veel soorten snoep en drop. Kijk maar eens op de verpakking.

Natuur en milieu.

Bijenhouden is een echte natuurhobby: voor het imkeren bent u afhankelijk van het weer voor een goede honingoogst. Door het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en het voorkomen van monoculturen in de landbouw, zijn veel andere bestuivende insecten uit ons milieu verdwenen. Hun taak wordt nu overgenomen door de honingbij, zodat bijvoorbeeld heesters in plantsoenen dankzij de bijen ‘s winters bessen dragen, en er op die manier voor zorgen dat veel vogelsoorten in onze steden en dorpen kunnen overwinteren. Op hun manier dragen honingbijen dus bij aan de instandhouding van de flora en fauna.

Tips voor toekomstige bijenhouders.

Heeft u het plan opgevat om bijen te gaan houden? Dan is het van belang dat u zich aanmeldt bij een plaatselijke imkervereniging: deze staat u bij met raad en daad, en helpt u vaak aan uw eerste volkje. Als lid van een plaatselijke afdeling bent u tevens lid van de NBV, en ontvangt u een maandblad. Bovendien is het goed een cursus te volgen voor beginnend of gevorderd imker. Deze worden op veel plaatsen in het hele land georganiseerd, uw plaatselijke afdeling zal daar zeker meer van weten. Wie een cursus voor beginners heeft gevolgd is in staat zelfstandig en met succes bijen te houden.

Tips voor de niet-bijenhouders.

Ook als u niet van plan bent bijen te gaan houden, kunt u de bijen van dienst zijn, door bijvoorbeeld planten en struiken in uw tuin te zetten die nectar en stuifmeel leveren. Voor u levert dat dan een prachtig schouwspel van nijvere bijen en fleurige vlinders op, en de imkers in de buurt zullen u dankbaar zijn. Ook kunt u ervoor zorgen de bijen gezond te houden, door geen insecten- of onkruidbestrijdingsmiddelen in de tuin te gebruiken, en wellicht uw buren en uw gemeente vragen hetzelfde te doen.

Ook al houdt u geen bijen, u kunt toch genieten van echte Nederlandse honing uit de buurt. Bijna elk dorp of elke stad kent wel een aantal imkers die aan huis hun honing verkopen, die, wie weet, gehaald is in uw eigen tuin.

MEER INFORMATIE ?

Wilt u meer weten over bijen, honing en het houden van bijen, dan kunt u informatie aanvragen bij de NBV. Hier kunt u ook terecht voor verdere informatie, lesmateriaal, videofilms, adressen van plaatselijke afdelingen en cursussen, en u kunt zich opgeven als lid.

Deze Vereniging, kortweg NBV genoemd, bestaat sinds 01-01-2007 en is dus de opvolger van de VVBN, opgericht in 1897. 

Verspreid over het gehele land heeft zij zo’n 7.000 leden, die samen zo'n 70.000 bijenvolken beheren. In het vliegseizoen zijn die goed voor circa 4 miljard rondzoemende honingbijen. Naast het Bijenhuis –Grintweg 273 in Wageningen- bevindt zich een bijentuin met inheemse drachtplanten en een bijenstal met kasten en korven.

Imkerverenigingen in Nederland:

—  NBV met ca 7.000 leden in 140 plaatselijke/regionale afdelingen.

— lmkersbond van de ABTB met ca. 300 leden

— Imkervereniging Bijenbond "Mergelland"

— en nog twee bijenverenigingen in Limburg

— Algemene Nederlandse Imkervereniging met ca. 500 leden

— Landelijke BD-Imkergroep

Bron: NBV Wageningen en aanpassingen per 01-01-2007 

 

Meer basisinformatie over een bijenvolk, de taken en hun producten kunt u verder lezen als u hier doorklikt.

Terug naar de webstee.

 

TIP: Kijk hier eens! een bijzondere flashpresentatie!!!

Henk Klok is tengevolge van een verkeersongeluk begin januari 2006 overleden.